De keuze van mijn studio guests

Een ieder van mijn gasten heeft iets te melden op het gebied van kunst, cultuur en ambacht. Door samen te werken en te exposeren ontstaan er uitwisselingen over gedachten en opvattingen. Reacties van bezoekers dragen bij tot overwegingen en beeldvorming. Ik heb een uitgesproken mening en these over de relatie tussen kunst, cultuur en ambacht. De ervaring van deze maand versterkt mijn these of dwingt mij tot herijken. De keuze van mijn gasten is intuïtief gebeurd. Hier geef ik een korte beschrijving van hoe ik hen ervaar.

Sylvie van Oosterhout

Sylvie is een studie genoot van mij. Wat mij bijstaat is de hang van haar naar textiele werkvormen, deze werden echter aan onze opleiding niet gegeven. Nu heeft zij ruimte gevonden om aan deze diepere wens inhoud te geven in haar expressies. Dit heeft een helend effect op haar als persoon.
Door deze stap te zetten opent zich een veld waar, mogelijkerwijs, de weg zich aandient waar haar expressie naar toe wil gaan. Loskomen van conditioneringen, overwinnen en toestaan is iets wat voor ons allen geldt. Ik blijf dit volgen.


Haar werk is nu te zien en te koop in mijn pop up atelier, PU A WOA, Designhotel Maastricht, Stationsstraat 42.Do, vr, za, zo van 13:00 tot 18:00 uur.


Jules Sinsel

Jules is student werktuigbouwkunde aan Zuyd Hogeschool. In zijn vrije tijd maakt hij objecten, vrije, ritmische, geometrische vormen zonder ogenschijnlijke functie. Ik ben geïnteresseerd in de manier hoe hij zijn linker en rechter hersenhelft aanspreekt. Wanneer men zich de verbinding tussen beide hersenhelften kan toestaan dan zorgen deze synapsis verbindingen voor snelwegen waarop nieuwe relatie patronen kunnen ontstaan. Ook die die de weg naar nu nog onbekende oplossingen opent. Wat gaat Jules doen?


In mijn pop up atelier PU A WOA, Designhotel Maastricht, Stationsstraat 42 kun je hem en zijn werk ontmoeten.Do, vr, za, zo van 13:00 tot 18:00 uur.


Jan Daemen

Jan ken ik als een onvermoeibare strijder voor verandering, transitie. Met zijn 88 jarige leeftijd legt hij een energie op de mat waar menige jongeling een voorbeeld aan kan nemen. De verzamelde en getoetste denkbeelden van medestrijders cumuleert hij tot zijn visie die resulteert in de expressie van zijn werken. Deze gebruikt hij dan weer om beslissing makers ervan te overtuigen deze routeschilden te volgen om tot een betere wereld te komen.


Kom luisteren en kijken in mijn pop up atelier, PU A WOA, Designhotel Maastricht, Stationsstraat 42.Do, vr, za, zo van 13:00 tot 18:00 uur.


Alexandra Egger

Alexandra is autodidact. Haar tekeningen nemen je mee door de manier hoe zij, ongehinderd door conventies, haar lijnvoering aanstuurt. Zij laten het proces zien van een ontwarring door te verwarren. Eerst kijken de figuren je aan, soms ontwijkend, altijd met de wil om je erbij te betrekken. Daarna ontmoet je de persoon, misschien moet je haar aan het werk zien om de toegangssleutel te ontdekken tot haar werk.
Een volgende zoektocht van Alexandra dient zich aan, van lijn naar vlak, waar staan de beeldende termen voor in haar ontwikkeling. En hoe gaat ze deze uitdaging meesteren.


Onbeteugeld danst zij door het pop up atelier, PU A WOA, Designhotel Maastricht, Stationsstraat 42.Do, vr, za, zo van 13:00 tot 18:00 uur.


Peter Otermans

Peter heeft geleerd om op een andere manier naar zaken te kijken, zo heeft hij ook zijn familie historie in breder perspectief ontdekt en in kaart gebracht. Deze lijn gebruikt hij nu om doormiddel van een ambacht dit met de wereld te delen en zo een binding te krijgen met de eigen roots. Voorbeelden van zo’n tocht zoals hij die maakt leggen ook voor anderen een behoefte bloot om aansluiting te krijgen op wie men is.


Leren riemen worden ambachtelijk en op maat gemaakt door hem, kom het verhaal horen, nu in PU A WOA, Designhotel Maastricht, Stationsstraat 42.Do, vr, za, zo van 13:00 tot 18:00 uur.


Gé Helsen

Gé is een oud docent van mij. Hij heeft de toegepaste zijde van de beeldende vakken sterk ontwikkeld. In zijn expressies is duidelijk de grafische kant te herkennen. Krachtig zet hij mensfiguren neer met enkele lijnen of toetsen. Door deze figuren uit de context te halen vervaagd het toegepaste karakter, is dat vrij, of vrijheid?


Je kunt het zelf aanschouwen in PU A WOA, Designhotel Maastricht, Stationsstraat 42.Do, vr, za, zo van 13:00 tot 18:00 uur.


Fanfare St. Gabriël

Fanfare St. Gabriël opereert in het culturele veld van de hafabra. Met het 75-jarig jubileum hebben de leden zichzelf een cadeau gedaan in de vorm van een zoektocht naar eigenwaarde en zelfredzaamheid. Doormiddel van kunstwerken komt men tot nieuwe inzichten om bestaande uitdagingen op een andere manier te benaderen. In een intensiever contact met een kernteam geef ik dit traject mede vorm. Een iconisch schilderij voor hun situatie hangt nu in PU A WOA. Vrijdag a.s. staat een diepere analyse van dit schilderij op het programma, je kunt hieraan deelnemen.


Pop up atelier, PU A WOA, Designhotel Maastricht, Stationsstraat 42.Do, vr, za, zo van 13:00 tot 18:00 uur.


In december ontvang ik gasten in mijn pop up studio in Designhotel Maastricht (Stationsstraat 42), creatievelingen die iets te melden hebben over kunst, cultuur & ambacht. Samen met hen wil ik deze driehoeksverhouding verder onderzoeken, onder de noemer PASSIE of PASSIEF.

Aan tafel wordt gewerkt, gediscussieerd, verteld, geluisterd, gereflecteerd, gegeten en meer. Loop gerust eens binnen voor een inspirerende ontmoeting. Of gewoon om te kijken, te zien…

Mijn gasten werken in mijn atelier aan een nieuwe expressie en exposeren hun werk. De meeste van de geëxposeerde werken zijn te koop.

Op de volgende dagen zijn, naast mijzelf, aanwezig van 13.00 tot 18.00 uur:

zaterdag 1 december / 13:00 - 18:00

Sylvie van Oosterhout, Peter Otermans

zondag 2 december / 13:00 - 18:00

Sylvie van Oosterhout, Peter Otermans


donderdag 6 december / 13:00 - 18:00

Jan Daemen, Sylvie van Oosterhout, Jules Sinsel

vrijdag 7 december / 13:00 - 18:00

Sylvie van Oosterhout, Alexandra Egger, Jules Sinsel

zaterdag 8 december / 13:00 - 18:00

Sylvie van Oosterhout, Peter Otermans, Alexandra Egger

zondag 9 december / 13:00 - 18:00

Sylvie van Oosterhout, Peter Otermans, Alexandra Egger, Jules Sinsel


woensdag 12 december / 13:00 - 18:00

Gé Helsen

donderdag 13 december / 13:00 - 18:00

Gé Helsen, Alexandra Egger, Jules Sinsel

vrijdag 14 december / 13:00 - 18:00

Gé Helsen, Sylvie van Oosterhout, Alexandra Egger, Jules Sinsel

zaterdag 15 december / 13:00 - 18:00

Fanfare St. Gabriël (delegatie), Sylvie van Oosterhout, Peter Otermans

zondag 16 december / 13:00 - 18:00

Fanfare St. Gabriël (delegatie), Sylvie van Oosterhout, Peter Otermans, Jules Sinsel

vrije toegang


donderdag 20 december/ 13:00 - 18:00

Sylvie van Oosterhout, Alexandra Egger

vrijdag 21 december / 13:00 - 18:00

Sylvie van Oosterhout, Alexandra Egger, Jules Sinsel

zaterdag 22 december / 13:00 - 18:00

Sylvie van Oosterhout, Peter Otermans, Jules Sinsel

zondag 23 december/ 13:00 - 18:00

Sylvie van Oosterhout, Peter Otermans

vrije toegang
Sylvie van Oosterhout


De uitspraak van Virginia Woolf “I arrange whatever pieces come my way.“, is Sylvie van Oosterhout op het lijf geschreven.

Sylvie Textiles

De passie die zij van huis uit meekreeg voor textiel en uiteenlopende handwerktechnieken, bleef een grote bron van inspiratie. Opgeleid als docent beeldende vorming, keert zij in haar werk terug naar haar oorsprong. Door hergebruik van oude materialen in combinatie met klassieke en nieuwe technieken, vormen haar werken een eerbetoon aan verloren gegane ambachten. Grenzen van huisvlijt vallen zo weg, oud krijgt zijn bezieling in het nu.

www.sylvievanoosterhout.nl
Jules Sinsel


Mijn doel is om vormgevend en verkennend te werken vanuit meerdere perspectieven. Dat is iets wat de mens aantrekt en nieuwsgierig maakt.

BySinsel

Ik gebruik hiervoor patronen, regelmaat en symmetrie en dit kan herhaald worden in vorm en kleur. Het is ook niet altijd even duidelijk waarin het zit, maar toch spreekt het aan. Het zijn deze aspecten die mensen graag terugzien in hun leven. Patronen, regelmaat en symmetrie komen ook constant terug in de wetenschap en in de natuur. Voelen wij ons daarom daartoe aangetrokken?

www.bysinsel.com
Peter Otermans


Reviving craftsmanship, based upon a history, eventually the leather’s patina will tell your story!

Ottermann

is passie voor het ambacht,
de streek en het erfgoed,
leren riemen en armbandjes, handgemaakt in Hoensbroek,
het koesteren van een familie-historie,
de trots op het geboortedorp Hoensbroek,
het kiezen voor duurzaamheid; een product met een lange levensduur,
het respect voor mens, dier en natuur,
lokale betrokkenheid,
puur en tijdloos.

www.ottermann.nl
Jan Daemen


Mijn levens-leidraad is ‘transitie van bewustzijn’

Transitie is de overgang van
tijdperken als voorbereiding op de vele veranderingen, transformaties, waar de huidige mensheid voor staat. Die transities worden ook wel crisissen genoemd.
Niet alleen mensen zoeken naar oplossingen, zelfs de vogels
schreeuwen die van de daken.
Locatie


Pop Up studio And gallery William Otermans Artist

Stationsstraat 42
Maastricht