Thou Free Meet Again - de weg naar bewustzijn en de betekenis van Pinksteren


Het monumentale drieluik Thou Free Meet Again hangt sinds vorig jaar mei in de St. Lambertuskerk in Kerkrade. Het schilderij roept veel reacties op. “Het doet iets met je”, is een regelmatig gehoord commentaar. Kerkgangers vinden de kerk meer warmte uitstralen door het schilderij. Het is alsof het je verwelkomt.

Voor kunstenaar William Otermans drukt dit schilderij de weg naar bewustzijn uit. Door ons leven ten volle te leven en te accepteren wat op ons pad komt, kunnen wij anders naar dingen kijken en daardoor meer geluk ervaren. Volgens de Stoïcijnse filosoof Epictetus zijn het niet de gebeurtenissen zelf, maar de manier waarop wij tegen die gebeurtenissen aankijken, die ons geluk bepalen.

Voor Deken Nevelstein symboliseert het drieluik de nederdaling van de Heilige Geest. “In het onderste luik zie ik figuren. Ik zie ze als wezens in een tussenwereld, zoals engelen, gericht op het goddelijke. Het middendeel is de blauwe hemel. Het bovenste luik verbeeldt God als een onzegbare figuur. God kun je niet in een vorm inpassen. Hij is een alomvattende geest die alles in de hand heeft en bezielt.”

Vóór het drieluik staat een Mariabeeld. Dat was niet van tevoren gepland, maar samen blijken ze een twee-eenheid. De deken ziet Maria als een belangrijk element in het verhaal van het drieluik. Zij vormt de verbindende schakel tussen de verschillende machten. Het blauw, de overheersende kleur van Thou Free Meet Again, is ook de kleur van Maria.

“Voor mij appelleert dit schilderij aan het Pinksterfeest, waarbij wordt herdacht dat de Heilige Geest over de apostelen én over Maria kwam. De apostelen waren niet een op zichzelf staande groep; ze waren afgestemd op Maria.”

“Met Pinksteren wordt alles kristalhelder. Het paasverhaal en Hemelvaart krijgen pas duiding met Pinksteren. Alle twijfel is weg, alle puzzelstukjes vallen op hun plaats. Pinksteren is het moment suprême van het christendom. Het is als een vuur voor de leerlingen. Het brandt van liefde. Ze raken totaal in de greep van de Geest, krijgen de ‘geestdrift’, waarmee ze naar buiten treden. Ondanks het risico op vervolging willen ze het van de daken schreeuwen; ze kunnen niet meer zwijgen.”

Het drieluik Thou Free Meet Again verbeeldt onze vrijheid om in vreugde stap voor stap te onderzoeken, te leren en te kiezen welke weg wij zelf willen bewandelen.

…een vreugde in de breedte…
…een dans breed uit vrij…
…pas voor pas…
…stap voor stap…
…stap voor stap…
…doorlopen is doorlopen…
…kiezen is de keuze…
…vingerwijzingen…
…vinger wij zingen…


Titia Vellenga startte haar loopbaan in de kunstwereld als PR & Marketing manager voor Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Daarna was ze 15 jaar werkzaam voor TEFAF Maastricht, voornamelijk als Hoofd Marketing & Communicatie. In deze functie ontmoette zij William. Eind 2016 besloot ze haar kunnen in te zetten om te communiceren over kunst die het bewustzijn vergroot en een samenwerking met William aan te gaan.


Artikel delen?