Thou Free Meet Again - de weg naar bewustzijn en de betekenis van Pinksteren


Dinsdag 22 februari 2018. De Nederlandse ambassade in Brussel bruist van activiteit. Vandaag staat in het teken van kunst als opmaat naar TEFAF Maastricht, de belangrijkste kunst- en antiekbeurs ter wereld, die elk jaar in maart plaatsvindt. Het is een initiatief van de internationale vrouwenorganisatie Femmes d’Europe, die humanitaire projecten financiert met de opbrengst van hun activiteiten zoals de kunstpresentaties van vandaag.

Rond het schilderij Argent Um 144 ontspint zich een geanimeerd gesprek tussen William Otermans en Maryem van den Heuvel, Ambassadeur van Nederland in België. De ambassadeur is zichtbaar onder de indruk van
Williams werk en zijn visie op kunst. En dat geldt voor meerdere aanwezigen.

William Otermans en ambassadeur Maryem van den Heuvel in gesprek over
het schilderij d’Argent Um 144

William Otermans met …. en Titia Vellenga

De foyer (M-zaal) van de Nederlandse ambassade in Brussel met Otermans’ schilderij d’Argent Um 144 op de achtergrond William Otermans met …. en Titia Vellenga

Otermans’ schilderij staat op een ezel in de prachtige glazen foyer. Het verkeert in goed gezelschap. Pol Bury, een van de grondleggers van kinetische kunst, is de andere kunstenaar van wie een kunstwerk aanwezig is: halfronde bronzen staafjes die minuscule bewegingen maken op een plateau.
Bury is in 2005 overleden. Zijn naam en faam wordt hoog gehouden door galerie Patrick Derom uit Brussel, die op Tefaf Maastricht 2018 een solopresentatie aan hem heeft gewijd. Bury’s werk fascineert mij. Ik kan er eindeloos naar kijken, omdat het werk op onverwachte momenten heel subtiel beweegt. Alsof het je roept.

Dat doet d’Argent Um 144 van William Otermans ook, maar op een heel andere manier. Het schilderij brengt mij terug naar de tropische vissen en koralen in de onwaarschijnlijk blauwe wateren rond de Surin eilanden voor de westkust van Thailand. Ik heb daar warme herinneringen aan, omdat het mijn laatste vakantie was met een dierbare, inmiddels overleden vriendin. Argent Um 144 blijft een van mijn favoriete schilderijen van William Otermans door de prachtige variatie van blauwe tinten met hier en daar een vleugje groen
en een likje koraalroze. Ik kan erin verdrinken. Figuurlijk dan.

d’Argent Um 144 van William Otermans belicht de ware kwaliteit van zilver

Het schilderij maakt deel uit van de serie itStime to See die in mei 2017 in de St. Lambertuskerk in Kerkrade is geëxposeerd ter ere van het 400-jarig bestaan van de Broederschap St. Sebastianus. De koning van de broederschap draagt bij officiële gelegenheden een gewaad dat bestaat uit gegraveerde zilveren schildjes. Elk jaar voegt degene die tot koning is verkozen daar een schildje met zijn eigen gravure aan toe.
d’Argent Um 144 belicht de ware kwaliteit van zilver. Het gaat niet om de intrinsieke waarde van het gegraveerde edelmetaal, maar om de intentie waarmee de gravure is aangebracht. Die intentie bepaalt de werkelijke waarde van het zilver. Dat wat wij met hart en ziel doen heeft ware betekenis en impact.


Titia Vellenga startte haar loopbaan in de kunstwereld als PR & Marketing manager voor Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Daarna was ze 15 jaar werkzaam voor TEFAF Maastricht, voornamelijk als Hoofd Marketing & Communicatie. In deze functie ontmoette zij William. Eind 2016 besloot ze haar kunnen in te zetten om te communiceren over kunst die het bewustzijn vergroot en een samenwerking met William aan te gaan.


Artikel delen?