Titia Vellenga startte haar loopbaan in de kunstwereld als PR & Marketing manager voor Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Daarna was ze 15 jaar werkzaam voor TEFAF Maastricht, voornamelijk als Hoofd Marketing & Communicatie. In deze functie ontmoette zij William. Eind 2016 besloot ze haar kunnen in te zetten om te communiceren over kunst die het bewustzijn vergroot en een samenwerking met William aan te gaan.


De eerste keer

Vrijdagavond 7 maart 2014: Onze eerste avond als TEFAF-team in Maastricht. Na veertien jaar mijn laatste keer als Hoofd Marketing & Communicatie van TEFAF Maastricht, de wereldwijd vermaarde kunst- en antiekbeurs. Hoteldirecteur Sita Tadema had ditmaal niet alleen een welkomstborrel voor ons in gedachten. Ze had kunstenaar William Otermans uitgenodigd, een groepsportret van het TEFAF-team te maken. Avondvullend poseren dus? Integendeel. Nog geen tien minuten waren voldoende voor William om de energie van de groep in zich op te nemen. Tien minuten waarin iedereen ontspannen en in stilte zat. Een mindfulness moment zeg maar. Een unicum voor onze groep. Daarna kon de borrel beginnen. En William zette de eerste streken op van Satellites of Love, Ix Embras Um. Het schilderij laat de relatie tussen de kunstenaar en de kunstmarkt zien. Ik was gefascineerd door William’s werkwijze. We raakten in gesprek. En bleven dat. Aanvankelijk met grote tussenpozen.

Satellites of Love,Ix Embras Um

Zijn schilderijen laten een eigen universum zien. Ze raken je ziel als je je ervoor opent. Zijn visie op waar kunst voor staat en hoe zijn werk tot stand komt, zijn uniek en authentiek. Dat hedendaagse kunst dit kon bewerkstelligen, was voor mij een openbaring. Ik voelde me tot dan toe vooral aangetrokken tot de Italiaanse, Vlaamse en Nederlandse schilderkunst van de 15de, 16de en 17de eeuw. Kunst heeft een boodschap die ons op een andere manier naar onszelf en de wereld om ons heen laat kijken. Daar zouden veel meer mensen kennis van moeten nemen. Om dat te helpen realiseren, werk ik sinds eind 2016 met William Otermans samen.

Artikel delen?