Sfeerimpressie van de vernissage van ’ItStime to see’.
itStime to tell

In de Gouden Eeuw lieten zichzelf respecterendeschutterijen een groepsportret maken, de zogenaamde schuttersstukken. Het bekendste schuttersstuk is De Nachtwacht; bijna net zo oud als de 400-jarige schuttersbroederschap St. Sebastianus, die in 1617 is opgericht ter bescherming van de St. Lambertuskerk in Kerkrade.

Geprikkeld door de eeuwenoude tradities van de broederschap en de verbinding met deken Nevelstein van Kerkrade, maakte William Otermans een serie werken die hij presenteert in de expositie ItStime to see.

Een van deze werken is King Sa Re Ra Re, dat, samen met andere schilderijen in de expositie, een hedendaags schuttersstuk vormt.itStime to share

“Kunst heeft een functie, het rekt het veld op van onze denkmogelijkheden. Kunst heeft een boodschap. Nieuwe impulsen landen niet vanzelf die moet je binnenhalen. Dat is wat ik doe als kunstenaar zijnde.”

William’s visie op waar kunst voor staat en hoe zijn werk tot stand komt, vind ik uniek en authentiek.Zijn schilderijen raken je ziel als je je ervoor openstelt. Dat hedendaagse kunst dit kan bewerkstelligen, is voor mij een openbaring.

Ik wens een ieder toe, dit ook te kunnen ervaren. Daarom heb ik er na 15 jaar als hoofd marketing & communicatie van TEFAF Maastricht voor gekozen, met William samen te werken.

Titia VellengakunsthistoricaitStime to wonder

“Ik nodig jullie uit jezelf de ruimte te geven, elke vorm van weerstand opzij te zetten en je mee te laten nemen door de toevalligheid van de overlapping van King Sa Re Ra Re en een deel van De Nachtwacht.

Voel één keer de vrijheid om datgene wat je denkt te zien, los te koppelen van datgene wat je denkt te weten. Kun je loskomen van het zichtbare beeld en de werkelijke inhoud ervaren?

Daar ligt de overeenkomst tussen beide schilderijen; de verbinding die elke vorm van tijdsduiding overschrijdt en ons steeds weer nieuwe impulsen geeft. Dat is wat ik doe. Loskomen van tijd en ruimte en de verbazing over de schepping delen via mijn expressie.”itStime to meet

Kunstenaar William Otermans, kunsthistorica Titia Vellenga en deken Nevelstein belichten de schilderijen die deel uitmaken van de expositie ieder vanuit hun eigen invalshoek.

Wij nodigen u uit de overlap, daar waar kunst, wetenschap en spiritualiteit bij elkaar komen, te ontdekken.


William Otermans


Na een professioneel leven als ontwerper en concept-ontwikkelaar, besloot William Otermans in 2005 zijn zielenroep te volgen en te gaan schilderen. Hij maakt ‘multidimensionale energieportretten’, zoals hij zijn schilderijen zelf noemt. William wil met zijn schilderijen verhalen vertellen en de interactie aangaan. Niet zelden groeit een schilderij uit tot een project waarmee hij de toeschouwer uitnodigt een actieve rol te vervullen. Om zijn werk te exposeren, zoekt hij steeds weer een omgeving op waarmee zijn schilderijen in dialoog gaan; die omgeving levert daarmee een bijdrage aan het verhaal. Zo ook de St. Lambertuskerk in Kerkrade.


Titia Vellenga


Titia Vellenga startte haar loopbaan in de kunstwereld als PR & Marketing manager voor Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Daarna was ze 15 jaar werkzaam voor TEFAF Maastricht, voornamelijk als Hoofd Marketing & Communicatie. In deze functie ontmoette zij William: hij maakte een schilderij op basis van een ontmoeting met de TEFAF-staf in Design Hotel Maastricht/Flo Brasserie: Satellites of Love, Ix Embras Um. Sindsdien bleven Titia en William in contact. Eind 2016 besloot ze haar kunnen in te zetten om te communiceren over kunst die het bewustzijn vergroot en een samenwerking met William aan te gaan.


deken Nevelstein


Stef Nevelstein is in juni 2015 deken van Kerkrade geworden. Voor die tijd was hij pastoor in Hoensbroek en overbuurman van William Otermans. Zij deelden een interesse in en betrokkenheid met de gemeenschap; de informele gesprekken op straat hadden een diepgang. Uit dit contact kwam een schilderij voort (Reparare Columna Vertebralis Paludum), dat weer uitmondde in de expositie “Volo, zien wat ons verbindt” in de Kleine Sint Janskerk in Hoensbroek in 2015. Deze expositie was onvoorzien verweven met het afscheid van pastoor Nevelstein van Hoensbroek en zijn vertrek naar Kerkrade. ItStime to see is dus ook een tijd van weerzien.openingstijden

ZO07.05

15.00 - 17.00 uurVR12.05

12.30 - 17.00 uur


ZA13.05

12.30 - 17.00 uur


ZO14.05(*)

12.30 - 17.00 uurVR19.05

12.30 - 17.00 uur


ZA20.05

12.30 - 17.00 uur


ZO21.05

12.30 - 17.00 uur


DO25.05

12.30 - 17.00 uur


VR26.05

12.30 - 17.00 uur


ZA27.05

12.30 - 17.00 uur


ZO28.05

12.30 - 17.00 uurlocatie

St LambertuskerkKerkplein 76461 EG KerkradearrangementitStime to see


hotel winselerhof


Het nabij Kerkrade gelegen Hotel Winselerhof biedt gasten van de expositie ItStime to see een speciaal arrangement aan:

een Deluxe tweepersoonskamer inclusief ontbijtbuffet en een cadeautje voor € 134,00 per nacht.

Indien beschikbaar wordt u een free upgrade naar een premium kamer of een junior suite aangeboden.

Optioneel kunt u een tafel reserveren in Restaurant Pirandello.

Bij reservering graag Arrangement ItStime to see vermelden.

Hotel WinselerhofTunnelweg 99
6372 XH Landgraaf
The Netherlands

www.winselerhof.nl

t +31 45 546 43 43